Sanacount genomineerd voor de Exact Cloud Award, wat heeft Grub daarmee te maken?

Robert van Doorn, rapportage analist bij Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies, schreef ons een mail: ‘Wellicht leuk voor jullie om te weten, we zijn genomineerd voor de Exact Cloud Awards, mede dankzij het gebruik van Grub.” We bedachten: hoe zit dat met die Exact Cloud Awards, en hoe draagt Grub bij aan een nominatie? Maar eerst vroegen we Robert: Hoe voelt het om genomineerd te zijn?

“Het voelde héél bijzonder! De Exact Cloud Award is een award voor administratie- en accountantskantoren die innovatie en online samenwerking hoop op de agenda hebben staan. We weten van onszelf dat we veel bezig zijn met digitaliseren en automatiseren. En we hadden ook het idee dat we hier en daar voorlopen op de meeste kantoren in onze branche. Deze nominatie is voor ons de bevestiging dat we op het goede pad zitten.”

Wat zegt deze nominatie over jullie kantoor?

“Het is een bevestiging dat we goede stappen hebben gezet, een beloning voor alle investeringen die we hebben gedaan in het toekomstbestendig maken van onze bedrijf en onze werkwijze. De afgelopen jaren zijn turbulent geweest, we hebben veel veranderd in onze werkwijze en, hier en daar door vallen en opstaan, veel geleerd.”

Is het het digitaliseren en automatiseren wat jullie onderscheid, of zit dat onderscheid ergens anders in?

“Wij geloven er niet in dat innoveren op het gebied van digitalisering en automatisering ons nog onderscheid. Een aantal jaar geleden nog wel, maar softwareleveranciers, en ook andere partijen zoals banken, ontwikkelen hard om de boekhouder op den duur bijna volledig te vervangen.

Innoveren op dit gebied is dus geen keuze, maar wat ons betreft een must! Automatisering is een tool, en geen doel. De tool geeft ons de mogelijkheid tijd van onze adviseurs vrij te maken en op een nieuwe manier waarde te creëren voor onze klanten.

“Ondernemers hebben over een aantal jaar geen boekhouder/accountant meer nodig om hun aangifte in te dienen of het jaarwerk te maken, dat proces wordt door middel van automatisering en AI volledig gerobotiseerd. Onze rol wordt die van adviseur; we helpen de ondernemer bij, en adviseren over, de aangifte en de jaarrekening, maar ook over zaken die buiten financiën vallen.

“Het klinkt misschien hoogdravend, maar zo voelt het wel: wij zijn er om ondernemers te laten bloeien en zorgen er samen voor dat ze hun doelen halen, een geweldig bedrijf kunnen runnen en een duurzame bijdrage leveren aan onze maatschappij. Dat is wat ons onderscheidt!

‘Met je deelname laat je zien een voortrekkersrol te vervullen in de veranderende accountancy wereld’, staat op de Exact-site. Voel je zelf dat jullie een voortrekkersrol vervullen?

De rol van de accountant/boekhouder gaat de komende jaren sterk veranderen. Sanacount heeft er al vroeg voor gekozen niet af te wachten, maar direct in te spelen op de verandering in haar rol voor klanten en in de maatschappij. Wij zien onszelf dus niet zo zeer als een voortrekker maar eerder als een early-adapter.

Kun je vertellen waarom jullie genomineerd zijn? 

“Het is onze overtuiging dat digitaliseren en automatiseren essentieel is voor het voortbestaan van elk bedrijf in deze branche. Wij doen dit door voortdurend om ons heen te kijken naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van software, en constant kritisch te blijven kijken naar onze werkwijze. Door die toekomstgerichte blik en onze duurzame dienstverlening onderscheiden we ons werkelijk van de rest, en dat is wat Exact kennelijk ook ziet.”

Accountants worden gezien als de poortwachters van een integere samenleving, wat een soort ‘waakhond’-gedachte is. Op de site van Exact staat: ‘Jullie dienstverlening helpt klanten hun succes en groei te maximaliseren’. Het lijken elkaars tegenpolen, passend bij de huidige discussie over de rol van accountants. Hoe zie jij dat? En hoe verenigen jullie beide gedachten?

“Goede vraag! Wat ons betreft is dit een kwestie van balans, die past in onze duurzame werkwijze. Wij willen klanten een geweldig bedrijf laten runnen, zodat zij hun zakelijke en persoonlijke doelen kunnen behalen. Maar we willen onze klanten niet laten bloeien door te zoeken naar “loopholes” in wet- en regelgeving en door het “grijze gebied” op te zoeken.

“De kracht en potentie van een onderneming komt voort uit het businessplan van de ondernemer, niet de creativiteit van de accountant. Ondernemers die flexibel om willen gaan met wet- en regelgeving zijn bij ons dan ook niet aan het juiste adres. Vanuit onze optiek zijn de twee rollen dus helemaal niet tegenstrijdig: ze raken een ander vlak op het spectrum van onze dienstverlening.”

Je schreef dat het gebruik van Grub mede heeft bijgedragen aan jullie nominatie. Kun je uitleggen waarom?

“Eén van de vragen in het aanmeldingsformulier voor de Exact Cloud Awards betrof de vraag naar recente ontwikkelingen binnen het bedrijf waar je trots op was. In ons antwoord hierop hebben we Grub genoemd. Gegeven de rol die wet- en regelgeving heeft op onze dienstverlening is het essentieel dat we onze zaken op orde hebben. Grub is hierin essentieel.

“Waar wij al enkele jaren een erg digitaal kantoor zijn, voerden we tot voorkort onze WWFT-checks nog op papier uit. Dit was (1) inefficiënt, omdat er (onnodig) print, schrijf en scan werk uit voort kwam en (2) minder betrouwbaar omdat we hiermee geen zicht hielden op bijvoorbeeld  veranderingen in de structuur van de ondernemingen.

“Door Grub in te zetten kunnen we erop vertrouwen dat we voldoen aan alle WWFT-eisen die voor ons kantoor gelden. We worden ervan op de hoogte gebracht als klanten opnieuw gereviewd moeten worden of als er wijzigingen zijn in de kvk-registratie van de onderneming.”

Hoe probeerde je aan de Wwft te voldoen voordat je Grub ging gebruiken?

“We deden alle WWFT-checks van nieuwe klanten op papier, per kwartaal stelden we onszelf een aantal WWFT-vragen bij het afsluiten van de administratie, die we vastlegden in ons werkprogramma. Jaarlijks deden we ook nog een aantal checks bij het maken van de jaarrekening.

“Omdat de WWFT een redelijk recent geïntroduceerde wetgeving is, waren we nog zoekende naar een structuur en een balans tussen het voldoen aan de wet en regelgeving enerzijds, en dit zo efficiënt mogelijk doen anderzijds. Het gevolg hiervan was dat we inefficiënt, dubbel én niet altijd volledig waren in onze werkwijze.

“Grub heeft ervoor gezorgd dat we aan al onze WWFT-verplichtingen kunnen voldoen, gecentraliseerd in één complete, gebruiksvriendelijke en efficiënte tool. Wat bovendien leuk is om te zien is dat Grub, sinds wij in juni gestart zijn met de tool, al diverse updates heeft gedaan. Als gebruiker is het voor ons super om te zien dat onze leverancier niet stopt zodra de tool af is; het kan altijd beter! Zo staan wij erin bij onze dienstverlening en Grub duidelijk ook bij die van hen.”

Wat zijn de redenen en features waarom je zelf blij bent met Grub, en waarom je het andere accountants Grub zou aanraden?

“Het mooie aan Grub vind ik dat de tool de tijdsintensieve checks automatiseert, waarmee ik voornamelijk doel op de negatieve media, het in kaart brengen van de organisatiestructuur en PEP checks, en het feit dat Grub een seintje geeft op het moment dat er iets wijzigt in de KVK.

“Ons resteert alleen de “reguliere” vragen te beantwoorden en de resultaten die Grub heeft gevonden te beoordelen. De WWFT-wetgeving is een plicht voor kantoren zoals de onze, zodoende kunnen we er niet onderuit. Grub biedt ons de mogelijkheid te voldoen aan onze plicht (en meer), en tegelijkertijd tijd te besparen vergeleken met hoe we voorheen te werk gingen.”

Om de Cloud Award te winnen moeten mensen op jullie stemmen, waarom moeten mensen nu echt op jullie stemmen?

“De Exact Cloud Awards gaan in eerste instantie over innovatie, werken in de cloud en online samenwerken met de klant. Dit doen wij, maar dat vinden we niet bijzonder. Automatisering en digitalisering zijn tools en geen doel op zich!

De reden waarom Sanacount het kantoor van de toekomst is, is de aanpak en achterliggende gedachte van onze dienstverlening. Ondernemers die klant bij ons zijn weten dat dat zij de tools krijgen waardoor het onderhoud van de administratie minimale moeite kost, en dat hun zaken op orde zijn.

Maar ze weten ook dat ze een adviseur hebben die waarde toevoegt buiten de fiscale verplichtingen van de ondernemer: iemand die mee denkt, kansen en risico’s signaleert en communiceert en de ondernemers van informatie voorziet waarmee ze de juiste beslissingen kunnen maken.

Hiermee helpen we onze klanten om een geweldig bedrijf te worden en te blijven en kunnen we van waarde zijn voor onze maatschappij.”

Tenslotte, belangrijk: hoe kunnen mensen op jullie stemmen?

“Haha, stemmen op ons voor de Exact Cloud Awards kan tot en met 12 oktober via deze link.

We gaan duimen!

“Wij ook.”

 
 
 
De winnaars van de Exact Cloud Awards worden bekend gemaakt tijdens Exact Live van 2 tot 6 november.
 

Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden naar wat Grub voor jou kan doen? Grub is de enige Wwft-applicatie waarmee jouw kantoor volledig voldoet aan de Wwft. En dankzij features als automatische monitoring, alerts bij verdachte veranderingen, en altijd actuele dossiers, nog eenvoudiger ook. Een innovatie dus, waar je echt iets aan hebt. En die je op het gebied van de Wwft echte zekerheid en rust geeft. Boek nu hier een online demo.

Nieuws & Achtergronden